Μια υπέροχη πόλη με πολλά μνημεία πατριωτισμού και … Ρωσοουκρανικής φιλίας
του Χρήστου Ντάλα
Αυτές τις μέρες ο πλανήτης παρακολουθεί άφωνος την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την πρώτη στην Ευρώπη μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, και το περικύκλωμα σαν τανάλια της πρωτεύουσας της, το Κίεβο.
Θυμήθηκα ένα ταξίδι πριν 35 χρόνια στο Κίεβο, πόλη τότε της Κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης. Περισσότερο όμως κάποια μνημεία για τον πατριωτισμό των Ουκρανών και της φιλίας τους με τους Ρώσους!
Αθήνα – Κίεβο
Τα ταξίδια στη Σοβιετική Ένωση, όπως και σε όλες τις ανατολικές χώρες, γινόταν τότε κυρίως με το Πρακτορείο ΛΕΒ ΤΟΥΡΣ, δημιούργημα λέγαν του κόμματος. Για την Σοβιετική Ένωση ΜΟΣΧΑ – ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ – ΚΙΕΒΟ υπήρχαν τρία προγράμματα. Το ακριβότερο ΙΝΤΟΥΡΙΣΤ με περίπου 110.000 δραχμές το άτομο, το μεσαίο ΤΟΥΡΜΠΙΡΩ με περίπου 85.000 και το νεολαιΐστικο ΣΠΟΥΤΝΙΚ πιο φθηνό.
Άγαλμα ύψους 102μ. και βάρους 650τον. Μνημείο «Μητέρας πατρίδας»
Αθήνα – Λένινκραντ, έτσι λεγόταν τότε η Αγία Πετρούπολη, μέσω Ανατολικού Βερολίνου. Πρώτη επαφή με την μαύρη αγορά του δολαρίου, κανόνας τότε για τις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Στις άλλες χώρες κυνηγούσαν τους τουρίστες στο δρόμο «τσενς – τσενς», στη Σοβιετική Ένωση πιο πολιτισμένα. Το βράδυ στο ξενοδοχείο σε ένα πιάτο βάλαμε 50 δολάρια και το γκαρσόνι μας το επέστρεψε με 150 ρούβλια, πέντε φορές πάνω από την επίσημη της τράπεζας που έδινε 30 ρούβλια. Τις επόμενες μέρες, πριν πάρουμε το αεροπλάνο για το Κίεβο (κάτι Ρωσικά ΙΛΙΟΥΣΙΝ και ΤΟΥΠΟΛΙΕΦ), γνωριμία με τα καταπληκτικά μνημεία και τα κανάλια της Αγίας Πετρούπολης μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης, της «Βενετίας του Βορρά».
Λουλούδια στο αεροδρόμιο του Κιέβου από κοπέλες ντυμένες τις παραδοσιακές φορεσιές της Ουκρανίας. Μάθαμε ότι βορειότερα υπήρχε το Τσέρνομπιλ, όπου πριν ένα χρόνο έγινε η φοβερή έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο, απαγορευμένη ζώνη τότε για τους τουρίστες.
Ουράνιο τόξο συμβολικό μνημείο …Ρωσοουκρανικής φιλίας
Επίσκεψη στο Κίεβο
Το Κίεβο, από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης με την ίδρυσή της στον 5ο αι. μ.Χ. Με περίπου 3 εκατ. κατοίκους, γεμάτη πάρκα, πνιγμένη στο πράσινο και βοηθούντος του πεδινού εδάφους ιδανική για παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες. Χτισμένη δίπλα στο Δνείπερο, από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ευρώπης. Ωραία εικόνα του ποταμού από ψηλά με εκτεταμένη αμμουδιά εκατέρωθεν, από κοντά όμως, όπως σε όλα τα πλωτά ποτάμια, το νερό είναι κατάμαυρο.
Σε πλατεία του Κιέβου μνημείο σοβιετικής παράδοσης
Με πολλές και υπέροχες εκκλησίες, σαν ένα από τα κέντρα εκχριστιανισμού των Σλάβων να ξεχωρίζουν της Αγίας Σοφίας, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, του Αγίου Ανδρέα. Πολλά επίσης τα μνημεία – απομεινάρια της Σοβιετικής εποχής. Αγαπημένη συνήθεια στα νέα ζευγάρια να καταθέτουν λουλούδια στα αγάλματα του Λένιν σε κάποιες από τις κεντρικές πλατείες της πόλης.
Ευχάριστη η βόλτα στην πόλη με τις φρουταγορές και άλλες δραστηριότητες να θυμίζουν έντονα μεσογειακή πόλη. Δυσκολία στη συνεννόηση – φάνηκε όταν προσπαθήσαμε να καθίσουμε σε κάποιο εστιατόριο για φαγητό – και ακόμη μεγαλύτερη στην ανάγνωση και απομνημόνευση των περίεργων ρωσοουκρανικών ονομάτων των δρόμων. Το βράδυ, σε ντίσκο στο υπόγειο του ξενοδοχείου, μια κάποια επαφή με την τοπική μαφία με κάτι τύπους να συμπεριφέρονται σαν να ήταν το μαγαζί δικό τους.
Πλατεία του Κιέβου
Όμως, στο κλίμα των ημερών, με τους Ρώσους να έχουν εισβάλει στην Ουκρανία από παντού, με τις εκατόμβες των αμάχων, με τον ξεριζωμό των Ελλήνων ομογενών, άλλες εικόνες έρχονται στο μυαλό μου.
Η πρώτη του αγάλματος της «μητέρας πατρίδας» σύμβολο όλης της Ουκρανίας. Επιβλητικό άγαλμα ύψους 102 μέτρων και βάρους 650 τόνων με το σπαθί να έχει μήκος 16μ. και βάρος 9 τόνων. Με εσωτερικό ανελκυστήρα γίνεται ανάβαση στην κορυφή του αγάλματος, απ’ όπου υπέροχη θέα ολόκληρου του Κιέβου.
Οι πολλές εκκλησίες του Κιέβου με φόντο γέφυρα στον Δνείπερο
Η δεύτερη του μνημείου … «Ρωσοουκρανικής φιλίας». Ένα τεράστιο τόξο από μπετόν με τα χρώματα του ουράνιο τόξου σε περίοπτη θέση με από κάτω να σουλατσάρουν Ρώσοι, Ουκρανοί και όλοι οι λαοί του κόσμου.