Ο κίνδυνος από τα φωτοβολταϊκά αποσοβήθηκε, ο αγώνας για τη λίμνη συνεχίζεται
του Χρήστου Ντάλα
Τα φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πουρναρίου
Αρχές του χρόνου σήμανε συναγερμός.
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υπέβαλε μελέτη για πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πουρναρίου. Με βάση τη μελέτη προβλεπόταν η εγκατάσταση στην επιφάνεια της λίμνης επιπλεόντων πάνελ συνολικής επιφάνειας 1144 στρεμ. (!) Για το έργο είχε εξασφαλισθεί βεβαίωση παραγωγού ΡΑΕ (κάτι σαν προέγκριση) «για Φ/Β σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 103 MW στη θέση του Πουρναρίου».
Πώς θα εντάσσοταν αυτές οι θηριώδεις απαστράπτουσες γυάλινες επιφάνειες σε ένα τόσο ευαίσθητο περιβάλλον; Ποια η επίδραση τους στα πουλιά, τα ζώα και την λοιπή πανίδα της περιοχής; Ποια η επίπτωση στο μικροκλίμα της περιοχής, ιδιαίτερα το καλοκαίρι με την αντανάκλαση των ακτίνων του ήλιου; Ποια θα είναι η φυσική ομορφιά αυτού του κατάφυτου φιόρδ με τα δεκάδες χιλιάδες τελάρα στην επιφάνεια του;
Απόρριψη της μελέτης για τα πλωτά Φ/Β
Πλήθος διαμαρτυριών από Αντιπεριφέρεια, Δήμους, συλλόγους και άλλους φορείς της περιοχής.
Στα πλαίσια της θεσμοθετημένης διαβούλευσης, υποβλήθηκαν απόψεις στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Έχω υπόψη μου την έντονη αντίθεση – καταγγελία από τον Δήμο Αρταίων, την ομάδα πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου και του Συλλόγου του χωριού μου του Δίστρατου που έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή πάνω στη λίμνη.
Τελικά το έργο δεν αδειοδοτήθηκε.
Με έναν πρόσφατο νόμο τα φωτοβολταϊκά στις λίμνες δεν περιλαμβάνονται στα αδειοδοτούμενα έργα.
Με έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωρίζει ότι «Τα συγκεκριμένα έργα α) εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού Φ/Β σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 103 MW στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου και β) ….. δεν υπάγονται στα επιτρεπόμενα έργα και δραστηριότητες της ΥΑ 37674/2016 όπως έχει τροποποιηθεί με την υπ’ αριθ. 17185/1069/24-2-22 και ισχύει και ως εκ τούτου δεν δύνανται να αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά».
Ο αγώνας για τη λίμνη συνεχίζεται
Τέλος καλό όλα καλά; Κερδήθηκε μια μάχη – είναι αλήθεια με παρέμβαση της Πολιτείας που εύστοχα νομοθέτησε -, ο πόλεμος όμως για την ανάπτυξη της λίμνης συνεχίζεται. Η κατάσταση στη λίμνη παραμένει απογοητευτική. Κανένα έργο πρόσβασης, κανένα σχέδιο για την αξιοποίησή της. Οι προσδοκίες για την ανάπτυξή της, να παράξει πλούτο και θέσεις εργασίας, να αναζωογονηθεί η εγκαταλελειμμένη περιοχή παραμένουν ζητούμενο. Έτσι είναι φυσικό να μην αργήσει ο επόμενος «επενδυτής» να την αξιοποιήσει.
Μετά την τηλεδιάσκεψη με θέμα «Αξιοποίηση της Τεχνητής Λίμνης του Φράγματος Πουρναρίου» που συμμετείχαν οι βουλευτές του Ν. Άρτας, η Π.Ε. Άρτας, οι Δήμοι του Ν. Άρτας, το Επιμελητήριο, η ομάδα πρωτοβουλίας για την λίμνη καθώς και άλλοι φορείς της περιοχής αναλήφθηκε πρωτοβουλία από τους Δήμους με επικεφαλής τον Δήμο Αρταίων. Σημαντική η θέση ότι απαιτείται άμεσα (αρχική τουλάχιστον) μια ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Τ.Λ. ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ.
Σε από 14-10-21 έγγραφο του Δήμου προς τον Υφ/γο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Περ. Ηπείρου, Π.Ε. Άρτας, Δήμους Ν. Άρτας προσδιορίζεται το περίγραμμα της μελέτης ως εξής:
«Η μελέτη θα είναι συνέχεια της ΜΕΛΕΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΥΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ Ι, ΙΙ ΤΗΣ ΔΕΗ και θα περιλαμβάνει δύο σκέλη.
Το πρώτο θα αναφέρεται στην προσβασιμότητα για την αξιοποίηση της λίμνης και θα έχει σαν αντικείμενο α) τη μελέτη του δευτερεύοντος παράλληλου και κάθετου οδικού δικτύου με τη βελτίωση του υφιστάμενου και ενδεχόμενα προσθήκη νέου, β) τη μελέτη νέου δικτύου ήπιας κυκλοφορίας περιμετρικά της λίμνης και γ) τη μελέτη μονοπατιών (τεχνικό μέρος) νέων και αξιοποίηση – βελτίωση υφιστάμενων.
Το δεύτερο θα αναφέρεται στην ανάπτυξη, κυρίως ένεκα αξιοποίησης της λίμνης με έμφαση: α) Στη μελέτη ανάπλασης οικισμών και αξιοποίησης κτηριακών υποδομών με προστασία των παραδοσιακών στοιχείων της τοπικής αρχιτεκτονικής (Ροδαυγή, Βαθύκαμπος, Πτέρη, Κορφοβούνι, Πιστιανά, Δίστρατο, Κάτω Καλεντίνη, Μελάτες, Μαρκινιάδα, Ζυγό, Κλειστό, Πέτα, Κρυονέρι, Σκούπα, κ.α.) β) Στη μελέτη ανάπτυξης και οργάνωσης δραστηριοτήτων στη Λ. Πουρναρίου (αθλητικές δραστηριότητες, ψάρεμα, περιήγηση με βάρκες, οργάνωση οικοτουριστικών και πολιτιστικών πορειών. γ) τη μελέτη ανάπτυξης του οικοτουρισμού κατά μήκος του υδάτινου διαδρόμου και δ) στη μελέτη οριοθέτησης, ανάπλασης, φύτευσης των ευαίσθητων παραποτάμιων – παραρεμάτιων και παραλίμνιων περιοχών».
Σημαντική η κατάκτηση μια κοινής θέσης για την ανάπτυξη της λίμνης και το αίτημα για ένταξη σαν ένα από τα μακρόπνοα προγράμματα.
Πέρασε όμως πάνω από μισός χρόνος και δεν γνωρίζω κάποια εξέλιξη στο θέμα. Ευχή και ελπίδα μας και αυτή η προσπάθεια να μην παραπεμφθεί στις καλένδες.
Η λίμνη Πουρναρίου από το Δίστρατο
Η τεχνητή λίμνη από τον Άγιο Αθανάσιο Μαρκινιάδας